tag:blogger.com,1999:blog-1605811184583257531.post3957923354823051510..comments2024-03-25T20:10:16.249+01:00Comments on Arktyczny Lód: Coraz więcej pęknięć i szczelinHubert Bułgajewskihttp://www.blogger.com/profile/03430514690855729041noreply@blogger.comBlogger3125tag:blogger.com,1999:blog-1605811184583257531.post-243055459715426092014-01-17T11:21:03.365+01:002014-01-17T11:21:03.365+01:00Górna mapa to 2013, grudzień, dolna 2014 styczeń. ...Górna mapa to 2013, grudzień, dolna 2014 styczeń. Kolor brunatny, więcej go jest czy mniej? Chyba trochę mniej teraz go jest niż trzy tygodnie temu. Wyraźnie napisałem że lodu 3-3,5m jest nieco więcej. A mniej lodu o grub. ponad 4,5 m (kolor ciemny, brunatny). Hubert Bułgajewskihttps://www.blogger.com/profile/03430514690855729041noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1605811184583257531.post-45006973011076189092014-01-16T23:22:36.131+01:002014-01-16T23:22:36.131+01:00:) wdychając to powietrze na codzień nie akumuluje...:) wdychając to powietrze na codzień nie akumulujemy rtęci w swoich organizmach, natomiast jedząć rybę z Arktyki juz tak. Biedna pokrzywdzona Arktyka wiecznie.<br />Na mapkach, które wkleiłeś widać wyraźnie, że grubego lodu jest znacznie więcej niż w tamtym roku, więc dlaczego wmawiasz, że jest odwrotnie? Na siłę GO nie wyczarujeszAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1605811184583257531.post-88305325811975563112014-01-16T20:41:47.151+01:002014-01-16T20:41:47.151+01:00No to wygląda na to, że jedynym ratunkiem dla arkt...No to wygląda na to, że jedynym ratunkiem dla arktycznych ryb, tak chętnie łowionych i spożywanych przez ludzi, jest globalne ocieplenie. Zmniejszy się wówczas kontrast termiczny miedzy wodami ze szczelin a powietrzem, a z czasem (jak lód stopi się całkowicie) powietrze przy powierzchni będzie miało temperaturę bliską wody i problem wytrącania się rtęci zniknie całkowicie! Trzeba zwiększyć więc globalną emisję CO2 i CH4,a nie odwrotnie. Uratujmy Arktykę przed skażeniem śmiercionośną rtęcią! ;)<br /><br />JurekAnonymousnoreply@blogger.com