Toplista

Ranking Blogów

sobota, 27 czerwca 2015

Spóźnione topnienie na Grenlandii ruszyło z impetem

Roztopy na Grenlandii w tym roku ruszyły dość późno, ale jak już ruszyły, to z przytupem. Wiosna, a także pierwsze dni czerwca na Grenlandii były chłodne. Występowało także wysokie albedo, przez co początek sezonu topnienia był bardzo słaby. Jednak ostatnie dane pokazują nagłą zmianę. Roztopy na Grenlandii ruszyły z impetem.


 Dzienny bilans strat/zysków grenlandzkiego lądolodu w przełożeniu na opady w milimetrach. Czerwony kolor oznacza straty, niebieski zyski. Stan na 26 czerwca 2015 roku, po prawej mapa średniej z okresu 1990-2013. DMI 

Jak pokazują mapy, obszar objęty roztopami jest większy, niż wynika to z wieloletniej średniej. Temperatury w maju były niskie, średnio od 1 do 3oC poniżej średniej wg danych NSIDC (okres bazowy 1981-2010). Dopiero od kilkunastu dni temperatury zaczęły na Grenlandii rosnąć na tyle, że zapoczątkowało to zauważalny sezon roztopów. 


Zasięg topnienia na Grenlandii 25 i 26 czerwca 2015 roku.

Według danych Duńskiego Instytutu Meteorologicznego, ale i też NSIDC roztopy na Grenlandii szybko postępują. Według DMI roztopy 26 czerwca 2015 roku objęły 40%, co jest wartością bardzo wysoką.

Cieśnina Naresa, północna Grenlandia 26 czerwca 2015 roku. Terra, NASA

Tak jak w przypadku topnienia lodu na Oceanie Arktycznym, tak samo w przypadku Grenlandii, trudno przewidzieć, jak będzie wyglądać sezon. Ale patrząc na megatrendy zmian w klimacie, wygląda na to, że roztopy będą przewyższać te sprzed kilkunastu lat.

Nad sporą częścią Grenlandii notuję się dodatnie, kilkustopniowe odchylenia temperatur już od kilku dni.  Na południu wyspy, a także na zachodnim jej wybrzeżu jest ciepło. Miejscami temperatura sięga nawet 19oC. Dodatnie wartości występują także w północnych rejonach wyspy i nie chodzi tu tylko o samo wybrzeże. Oczywiście centralna część Grenlandii, to obszary, gdzie panują ujemne temperatury i tam topnienie nie zachodzi. Przynajmniej na razie. 

Zobacz także:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz